יום חמישי, 27 באוגוסט 2009
שוורצה חייה
בגדי הדוב החדשים
השנה, הדוב המיוחד הוא טיפה יותר אנושי... ושטיף משתפים פעולה הפעם עם לופווילר, החברה היפנית שהפכה את יצור הכותנה לאמנות. לופווילר יצרו במיוחד עבור הטדי בר הגרמני מיני-סווטשרט, עם מיני-ריצ'-רץ' ומיני-פּצ'ים, הנושאים מוטיבים יפנים וגרמנים כאחד.
יום רביעי, 26 באוגוסט 2009
הצצה ראשונה לספר של הסרטוריאליסט
מרוב חום, לחות, ובדידות (ככה זה שרוב חברי הגרסונייר מטיילים להם בעולם) שכח הגרסונייר את אשר הובטח לו, וההפתעה היתה מוחלטת, כשלפתע הגיח לו ספר הצילומים החדש (בכריכתו הרכה) של סקוט שומן, מיודעינו "הסרטוריאליסט".
מיד הודה הגרסונייר למי ששלח, חטף רי:צ'רג' לדרך, ומיהר לספסל בשדרה הסמוכה לעלעל בספר.
אבל פתאום הבחין הגרסונייר, בעודו מחריש עולמות עם שיירי השייק, שהקיוסק הבודד בשדרות ח"ן, שהיה פעם חנות פרחים מקסימה - נהרס במהלך ימי היעדרותו מהרחוב. אמרו שהמבנה הפריע לזרימה, שהוא חסם את שדה הראיה ושלא היה לו ערך ארכיטקטוני. אבל הגרסונייר חושב שבעירייה חכמים על חלשים, יפים ופשוטים ושאפשר היה לנצל את המבנה המיוחד למטרות אחרות. תחושת עצב קלה ריחפה על הגרסונייר, שהמשיך לשבת על הספסל, לקרוא ספר שהוא הומאז' לרחוב, בשדרה שזקוקה לקוראז'.
ימים אחרונים של דיסקו
ובאותו עניין, אם ימי הדיסקו עושים לכם את זה, נמצאה החנות בשבילכם: מבחר בגדי וינטג' מהתקופות היותר נוצצות מציעה מרכולתה, והגרסוניירים, המממ, מסונוורים. קחו חולצה לדוגמא:
גדולים גם ביפן
גבר של הסתיו
יום שלישי, 25 באוגוסט 2009
ג'נטלמנים בחלל
הסרט מספר על חנון חביב, חובב מדע בדיוני, שהסופר הנערץ עליו (המגולם על ידי ג'מיין קלמנט מ"טיסת הקונקורד" בתפקיד, שנראה, מושלם לאופיו) גונב לו את הרעיון לספר חדש.
גויאר שיפוצים
בלב המייפייר הלונדוני, או ליתר דיוק ב-16 מאונט-סטריט, נבנתה המזוודה הגדולה הזו על הבניין הוותיק, להסתרת השיפוצים ולפיתוי הקונים (והכותבים!). בימים אלו ממש הלוט אמור להיות מוסר והגרסונייר, בין סחבות השיפוצים של קינג-ג'ורג' לז'אן ז'ורס, יחכה וימתין לקבלן שיפוצים אלגנטי או לסניף המוז'י שהובטח לנו ב- 09-09-09 (מישהו יודע מה קורה עם זה?)
יום ראשון, 23 באוגוסט 2009
זהויות בעידן השיעתוק הדיגטלי
יום שישי, 21 באוגוסט 2009
מועדון הג'נטלמנים - הטור השישי
"המשרד" גרסת הגרסונייר
אחד הג'נטלמנים עשה השבוע שני מעשים נועזים: הוא קנה עניבת פרפר. והתפטר. הקשר בין שתי הפעולות (עדיין) לא ברור, אבל הג'נטלמנים רוצים לנסות לענות, פעם אחת בחייהם, על השאלה אותה הם שואלים כל בוקר מול הארון: מה אני לובש היום לעבודה?
בארצות מתוקנות קוד הלבוש במשרדים ברור ומוקפד: יש את הפורמלי, שכולל את החליפה, העניבה, המכנסיים המחויטים ונעלי העור החומות או השחורות. במקומות פחות פורמליים, או באירועים שאחרי שעות העבודה, נהוג ללבוש "ביזנס קז'ואל", שמתיר גישה יותר משוחררת, נוחה ודמוקרטית, ובתחתית המדרגה נמצא את ה"קז'ואל", הנותן חירות מלאה (או במילים אחרות: סכנה אסתטית מהלכת). נזכיר גם את ה"קז'ואל פריידי", שנולד כדי לשחרר את עורכי הדין מכבלי החליפה והעניבה, לפחות ליום אחד בשבוע, ואת הקונספט החביב על הג'נטלמנים, אותו אפשר למצוא במשרדים עם גישה קצת יותר אסתטית-קריאטיבית, הנקרא: "סמארט קז'ואל", בו החריגה היחידה המותרת היא לכיוון האלגנט המתוחכם.
אבל למה בעצם לא נקרא לילד בשמו? את קוד הלבוש (אלה הקיימים ואלה שלא) במקומות העבודה ניתן למעשה לכנות: מדים. והמדים, גם אם הם תלבושת אחידה בבית הספר, עוצבו כדי למחוק הבדלים בין חברי הקבוצה, וכדי להפריד בין חברי הקבוצה לאינדיבידואלים או קבוצות אחרות.
ילדות הג'נטלמנים היתה אמנם יחסית נטולת מדים בבית הספר (למעט בשיעורי ההתעמלות), אבל מלאת טראומות מפטישיזציה מוגזמת לקודי לבוש נוקשים בתנועות הנוער. המסגרות שהיו אמורות להיות פתוחות ומשחררות לילד העירוני והזעיר-בורגני הולידו, דווקא הן, קוד נוקשה והיררכי בו המדדים המרכזיים היו העניבה, השרוך, החולצה הכחולה, המדים האפורים או הסמלים השונים.
אם נחזור לרגע לרחוב, מבט בוחן על ההולכים שם מבליט כמה בעלי מקצוע מובהקים: החביבים עלינו הם כמובן נגני המוזיקה הקלאסית בדרכם לחזרות גנרליות, עם חליפות מהוהות שידעו ימים זוהרים יותר (אבל עדיין יש בהן אלגנטיות אירופאית נושנה), אינסטלטורים בדרכם לעבודתם (שמתם לב שרבים מהם כבר לובשים סרבלים, ובכך שוברים את הקלישאה על הישבן המחייך מהמכנסיים?), והמלצרים, שהיו השריד האחרון בארצנו ללבוש מהוקצע ונעים לעין, שהוחלפו בכדורגלנים. אלו האחרונים הצליחו, בנובורישיות עמוסת חוסר טעם, לזכות בכבוד המפוקפק של סגנון הנקרא על שמם.
יש גם את הרוקרים המקומיים, שמחליפים טישירטס כל יום אבל נשארים עם אותם הג'ינס, רופאים שבסופו של דבר מתלבשים כמו קצבים, ומעל כולם נציין שלושה משלחי יד שהג'נטלמנים רואים בהם פוטנציאל לשלמות:
הארכיטקטים. למתכנני פס הרקיע שלנו יש עוד לא מעט ללמוד מהקולגות ברחבי העולם, הנחשבים לבעלי מקצוע מצטיינים, גם בכל הנוגע ללבושם. אפשר רק להיאנח בקנאה בכוכבים כמו רם קולהאס, דניאל ליבסקינד או פרנק גרי עם החליפות המדוייקות למשעי, הסוודרים האלגנטיים או בפפיון ובמשקפיים של לה קורבוזייה.
המדינאיים. על אובמה כבר הורעפו אינספור מילים מחמיאות על הסטייל חדש שהכניס לבית הלבן, רוה"מ יפן לשעבר קואיזומי כבר הפך לאייקון אופנה, וכמובן הבלייזרים של פרס שכמעט תמיד עשו זאת.
המדינאות הזוטרה היא מסגרת מוצלחת לשילוב אג'נדה פוליטית ואופנתית, את זה למד אחד הג'נטלמים, כשעבד בתפקיד רשמי באחת משגרירויות ישראל. הדיפלומטים הישראלים אולי למדו לנהל שיחות קוקטייל מנומסות או קרבות דיפלומטיים מזהירים, אבל הם נראים תמיד מובסים בקרב האופנתי. חליפות שגדולות במידה וחצי, עניבות סרות טעם ובעיקר מראה המשדר חוסר הבנה בקודים הקלאסיים של הזירה הדיפלומטית.
אמנים. להם פרסם המגזין "אן+1" כמה עצות בנוגע ללבושם, הוא קרא להם לנסות להיות מובחנים מאנשים אחרים בעולם האמנות (דילרים, מבקרים, אוצרים) ולשים לב לא להיראות כמו אמנים. זהו שיעור מופלא אותו הג'נטלמנים מנסים מייד ליישם במקומות העבודה שלהם, כי הרי מערכת היחסים בין מקום העבודה לבגדים שאנו לובשים פועלת באופן דיאלקטי, והסתירות בה יוצרות אחדות קונספטואלית מרתקת.
השאלה "מה נלבש היום לעבודה" זוכה לעדנה בשנים האחרונות, בעיקר כי היוצרות התהפכו, ובגדי העבודה הקלאסיים עושים קאמבק מרשים, בין אם מדובר בגברים שעושים דרכם למשרדי פרסום בשדרות מדיסון וברוטשילד, או בצעירים יפניים שמחפשים השראה אופנתית כשהם יוצאים לרחובות טוקיו. הג'נטלמנים מוכרחים להודות שיש משהו אוקסימורוני בכל מה שקשור להכרזות על טרנד בגדי העבודה, שכן המדים הם בגדיי בייסיק הקשורים באופן מהותי לבעלי המקצוע, וכל מטרתם היא עמידות, התאמה לאופי העבודה ושיוך מעמדי.
הטרנד הזה מחזיר לזירה אובייקטים לבישים שמכריזים על עצמם שאינם עוד פריטים אופנתיים, אלא אבני יסוד של המלתחה הגברית הקלאסית. כמו שאמר בעליה של "אודין", אחת החנויות נותנות הטון בתחום בגדי הגברים במנהטן: "אלו בגדים אמיתיים לאנשים אמיתיים". ובאקלים הנוכחי –של אבטלה גואה, כלכלה לא יציבה ולקוחות חסיני גחמות אופנתיות לא שמישות – מעצבים אלו מעמידים במרכז איכות, קלאסיות וחזרה לבייסיק, ומאפשרים לשרוד מהפכות חברתיות, משברים כלכליים וטרנדים אופנתיים – ועדיין להיראות טוב.
לא מפתיע שדווקא מי שנולד וגדל ביפן הוא זה שמשמש אחד מנביאי הבשורה הטרנדית הזו. דייקו סוזוקי, שעבר לארה"ב לפני עשרים שנה, היה קניין של בגדים קלאסיים אמריקאיים לשוק היפני, והחליט לפתוח חברה אופנה שתיתן אדפטציה מודרנית ורעננה לבגדי עבודה אמריקאיים קלאסיים.
הפועל סוזוקי
החברה שלו, "אנג'נירד גארמנטס" (אפילו השם התעשייתי מסגיר את הרצון להיצמד לטרמינולוגיה פרולטרית ולא לעולם האופנה ההוט קוטורי שמקדש את שם המעצב), מעמידה במרכז הקולקציות שלה השראות מעולמם של כורי פחם, בוני מסילות רכבת ועובדי בניין מתחילת המאה ה-20, והיא זוכה להצלחה כלכלית ולביקורות מחמיאות מכל עבר (פרס מעצב בגדי הגברים הטוב בשנה שעברה).
הג'נטלמן המתפטר מיד מאמץ את הטרנד החדש, ומתכוון ללבוש את המדים (סליחה, בגדים) גם כשהוא מובטל ויושב לשתות קפה כל היום. מי יודע, אם אתה לבוש כמי שעובד קשה כל כך, אולי גם בסוף תמצא עבודה.
יום חמישי, 20 באוגוסט 2009
הכביסה המלוכלכת של ג'יימס גילברט
עוד על ג'יימס גילברט אפשר לקרוא כאן.
נעליים אמיתיות עושים לאט
אמנם הובטח לגרסוניירים שיעור בעורות (לתשומת ליבך, א"ל), אבל עד אז אפשר להתנחם בפוסט מאלף על אומנות עשיית נעליים ג'נטלמניות לגבר. הבלוג המצויין ג'נטלמנ'ס קורנר פורט את הדרך הארוכה (והמסורתית) בה נעליים קורמות עור וגידים, תהליך שלוקח 200 (!) פעולות שונות, ביניהן חיתוך העור (אמנות בפני עצמה, המכונה גם "clicking"), גזירה, התאמה וסגירה (תפירת החלק העליון של הנעל).
עוד על התהליך, אפשר לקרוא כאן.
הגרסונייר השבועי – ג'ון קסאבטס
בלי מרפקים - סצנה מהסרט
קסאבטס נולד ב-1929 בניו-יורק, למד משחק מגיל צעיר, ואת התהילה המוקדמת קטף בסדרת טלוויזיה (שנקראה על שם הדמות שגילם): ג'וני סטאקאטו - פסנתרן ג'אז בלילה ובלש פרטי, מאוחר בלילה. במהלך הקריירה שיחק קסאבטס בעשרות סרטים ביניהם "12 הנועזים" (עליו היה מועמד לאוסקר המשחק), ב"תינוקה של רוזמרי" ב"הזעם" ואחרים.
בתמונה: ג'וני סטאקאטו
ב-1957 גיבש סביבו קסאבטס להקת שחקנים, איתם עבד על טכניקות של אימפרוביזציה. כך למעשה החל את קריירת הבימוי שלו, כשעד היום הוא נחשב כבמאי של שחקנים, ששלושה מהם היו מועמדים לאוסקר על סרט בבימויו. לשיא קריירת הבימוי הגיע קסאבטס בשנות השבעים עם סרטים כמו "אישה תחת השפעה", "מותו של סוכן הימורים סיני", "ליל פתיחה" ו"גלוריה", שקיבל את פרס "אריה הזהב" בפסטיבל וונציה ב-1980. הוא ביים 12 סרטים בקריירה קצרה ואינטנסיבית, שהשפעתה עוד מהדהדת על הוליווד העכשווית, ונודע כמייסד הז'אנר, המוכר לנו כיום ממדף סרטי האינדי.
קסאבטס היה נשוי לשחקנית ג'ינה רונדלס, ששיחקה בעשרה מתוך סרטיו, וכל ילדיהם ניק, אלכסנדרה וזואי - הם בימאי קולנוע. (לרולנדס אף היה לאחרונה תפקיד אורח מקסים בסרטה של זואי "ברוקן אינגליש").
זוג מהסרטים
את הסרט "בעלים" תיאר כ"קומדיה על חיים, מוות וחופש" ואחרי שהציג אותו לאולפני קולומביה הוא נדרש לחתוך שעה וחצי (!) מהחומרים, כדי שיגיע לפרק הזמן המוסכם. האולפנים לא הסתפקו בכך וחתכו עוד 11 דקות מבשר הסרט, 11 דקות ששוחזרו עכשיו בדיוידי החדש. הגרסונייר מת לראות את השעה וחצי שנותרו על רצפת חדר העריכה, אבל בינתיים יסתפק בסרט, שכמעט ארבעים שנה אחרי שיצא, מקבל סוף סוף פרגון מקיר לקיר (להלן: אינדי-ווייר, ניו-יורקר, והאל.איי.טיימס).
למי שרוצה עוד קצת קסאבטס, כדאי לראות את הראיון הטלוויזיוני המדהים של שלושת כוכבי הסרט "בעלים", ראיון שמעביר קצת מתחושת החברות בין הדמויות, מהכימיה בין השחקנים/כוכבים ומכוכבי הוליווד של פעם:
ועוד מחווה יוטיובית מרגשת של מעריץ שאסף רגעי קסאבטס משובחים ומעניק הצצה לעולמו המרתק:
יום שלישי, 18 באוגוסט 2009
מי אתה, ג'ק ספייד?
הכל אודות ישו (וקצת גם על מדונה)
לא תמיד אישה
בין היכולות הנשיות שהגרסונייר ישמח לתחזק:
תפירה. גרסונייר טוב יודע כמובן לתקן חור בחולצה, אבל גרסונייר מוצלח גם יוצר מזה חולצה חדשה. ובכלל הגיע הזמן לסיים את משחק החוט והמחט שהגבר מנהל עם אמנות התפירה ולהתחיל לתקן דרכינו.
עטיפת מתנות. אמנם לא צריך לעבור קורס אוריגמי כדי לפצח אריזת מתנה מינמליסטית, מקורית ואלגנטית, אבל כנראה הטראומה של שיעורי המלאכה מקשה על היצירה. תמיד טוב להזכר באחד הפוסטים הראשוניים שנכתבו בגרסונייר על מתנה ארוזה למשעי.
עוד נושאים: גיהוץ, כי מגהץ האדים משחרר מתירוץ; כביסה, כי אין אקט יותר מחבר לבגד מאשר לדעת איך לכבס אותו נכונה.
עוד רעיונות יתקבלו בשמחה. בין הפותרים תוגרל מתנה.